Categorie archief: Info

Zakelijke energie

Zakelijke energie kent andere tarieven dan waar we particulier gebruik van maken, waardoor het van belang is om gebruik te maken van een zakelijke vergelijker. Wil je er als onderneming voor zorgen dat je lage kosten per kWh aan stroom of m3 aan gas betaalt? Het is de moeite waard om online voor een vergelijking te zorgen, op basis van de aansluiting die je hebt zitten. Je bent als afnemer van zakelijke energie niet standaard een grootverbruiker, aangezien de kans groot is dat je als onderneming voldoende hebt aan een van de reguliere aansluitingen.

Zakelijke energie biedt aan de andere kant echter wel een goede kans om op de kosten te besparen. Je kunt qua locatie gewoon gebruik blijven maken van de beste plek en het is niet nodig om te snijden in de kosten voor het personeel. Energie is energie, waardoor het een uitstekende mogelijkheid vormt om op de kosten te besparen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Zowel klanten als medewerkers merken niets van goedkopere stroom of goedkoper gas, waardoor u er met de voordelige zakelijke energie voor zorgt dat u eenvoudig minder kosten kunt maken.

Het is wat dat betreft verstandig om de zakelijke energie online te vergelijken, een speciale tool voor het MKB zorgt ervoor dat je snel een helder beeld hebt van de kosten. Verder kun je zakelijke energie vergelijken zoals je dat wellicht ook als particulier gewend bent. Het is van belang om online aan te geven wat je verbruik (ongeveer) zal zijn en waar je werkzaam bent. Aan de hand daarvan is het mogelijk om de kosten te schetsen. Wil je zakelijke energie vergelijken en heb je een aansluiting voor meer dan 3 x 80A? Houd er dan rekening mee dat je als grootverbruiker een aanbieding op maat aan kunt vragen.

Zakelijke energie voor het MKB

Met name binnen het MKB speelt zakelijke energie een grote rol, het is gemakkelijk een behoorlijke kostenpost. Heb je een winkel waar je de temperatuur graag op peil wenst te houden en waar het licht doorlopend dient te branden? Of werk je in een kantoor met een matige isolatie, waardoor de kosten voor warmte in de wintermaanden behoorlijk op kunnen lopen? Het is verstandig om zakelijke energie te vergelijken en er binnen het MKB voor te zorgen dat je niet teveel betaalt.

Zakelijke energie is zowel in grijze als in groene vorm beschikbaar. Wil je er als onderneming voor zorgen dat je een belangrijke groene stap kunt zetten? Verschillende energieleveranciers richten zich met hun groene stroom op de zakelijke markt, je kunt er zelfs gebruik maken van gas waarvoor compensatie wordt geplant. Je zorgt er met de zakelijke energie op die manier niet alleen voor dat je op de kosten bespaart, daarnaast blijft ook het milieu behouden. Zakelijke energie biedt wat dat betreft meer kansen dan alleen een besparing op de uitgaven die je maandelijks dient te doen.

Met name binnen het MKB kan een besparing op zakelijke energie het verschil maken tussen een winstgevende onderneming of een bedrijf dat moeilijk uit de kosten komt. Het is de moeite waard om bijvoorbeeld iedere paar maanden eens te kijken naar de mogelijkheden die er beschikbaar zijn. Heb je eenmaal een voordelig contract voor zakelijke energie? Dan kun je daar vervolgens een jaar lang zonder problemen gebruik van maken, vooral wanneer er sprake is van een vaste prijs. Na die periode kun je opnieuw zakelijke energie vergelijken, om na te gaan of er een nieuwe aanbieding met een scherpe prijs of een aantrekkelijke welkomstkorting beschikbaar is.

Zakelijk energie vergelijken

Wil je zakelijke energie vergelijken en ben je benieuwd hoe dat precies in z’n werk gaat? Het is gemakkelijker dan veel mensen denken, vooral wanneer je ook regelmatig een vergelijking maakt voor je particuliere situatie. Het is in eerste instantie bijvoorbeeld van belang om je postcode op te geven, eventueel in combinatie met een huisnummer. Je zorgt er daarmee voor dat het voor de afname van gas mogelijk is om de regiotoeslag te bepalen. Daarnaast kun je zakelijke energie berekenen op basis van een postcode door rekening te houden met de netbeheerkosten in de omgeving waarin je actief bent.

Ten tweede kun je zakelijke energie vergelijken door aan te geven welk type meter je hebt zitten. Gaat het om een enkele meter met een enkel tarief voor stroom, of maak je gebruik van een dubbele meter? De meeste bedrijven hebben voordeel bij een enkele meter, omdat er ‘s nachts doorgaans weinig sprake is van de afname van stroom. Daarnaast dien je aan te geven welk type aansluiting er zit voor gas en voor stroom. Heb je de reguliere aansluitingen zitten en wil je daarvoor je zakelijke energie vergelijken, of is er sprake van grotere aansluitingen voor de behoeften die je hebt?

Schets vervolgens de hoeveelheid m3 aan gas en kWh aan stroom die je verwacht af te nemen gedurende een jaar. In combinatie met informatie over je huidige energieleverancier en eventuele zonnepanelen waarmee je zelf energie op kunt wekken kun je laten berekenen wat je bij de verschillende aanbieders voor zakelijke energie betaalt. De kans is groot dat je de mogelijkheid hebt om te besparen, zodat je een lagere prijs betaalt. Uiteraard is het de moeite waard om regelmatig een vergelijking voor zakelijke energie te maken, zodat je zeker weet dat je de kosten ook op termijn laag kunt houden.

Meer dan 3 x 80A vergelijken

Verbruik je een grote hoeveelheid zakelijke energie? Dan behoor je tot de categorie grootzakelijk en is het helaas niet mogelijk om gebruik te maken van de reguliere vergelijkers. In plaats daarvan kun je voor je zakelijke energie bij een aansluiting voor meer dan 3 x 80A gebruik maken van een aanbieding op maat. Als grootzakelijk verbruiker betaal je een lagere prijs per kWh. Je kunt de kosten voor je zakelijke energie opvragen bij de verschillende leveranciers en vervolgens zelf een vergelijking maken, of over de kosten onderhandelen en op die manier een voordelig contract afdwingen.

Energiekosten berekenen

Je kunt online je energiekosten berekenen, zodat je een goed beeld krijgt van wat je kunt verwachten. Heb je geen idee van hoe je dat het best aan kunt pakken? We nemen je aan de hand mee en laten je de kosten voor zowel stroom als voor gas berekenen. Uiteraard kun je op die manier ook de totale energiekosten berekenen, zodat je weet wat je aan het eind van het jaar betaalt, of je nu al de mogelijkheid hebt om het juiste voorschot vast te stellen.

Je kunt online de energiekosten berekenen, door uit te gaan van je persoonlijke verbruik en daar vervolgens de kosten die je energieleverancier berekent bij te pakken. Houd er rekening mee dat bepaalde leveranciers hoge kosten voor het vastrecht berekenen, terwijl anderen juist een hogere kWh prijs of m3 prijs berekenen. Je kunt wat dat betreft bij verschillende leveranciers je energiekosten berekenen en nagaan waar je het meest voordelig uit bent. Je kunt dan een overstap maken naar die energieleverancier. Blijf echter regelmatig je energiekosten berekenen, zodat je na kunt blijven gaan of je kunt overstappen of dat je nog een scherp tarief betaalt.

Wil je de energiekosten berekenen en ben je benieuwd hoe dat in z’n werk gaat? We schetsen allereerst het gemiddelde verbruik van stroom en van gas, zodat je daar een idee van krijgt en je dit kunt vergelijken met je eigen verbruik. Daarnaast zullen we de energiekosten berekenen en doen we dat voor zowel stroom als gas op basis van een fictief energiecontract. Je kunt zelf de kosten per kWh, per m3, die voor het vastrecht en de levering invoeren om een eigen berekening te maken. Vervolgens kun je de energiekosten delen door de 12 maanden in het jaar, om te bepalen welk voorschot je het best kunt kiezen.

Energiekosten berekenen: Gemiddeld verbruik stroom

Je kunt de energiekosten berekenen en de stroomprijs vergelijken door uit te gaan van het gemiddelde en na te gaan wat je zelf betaalt. Benieuwd naar de huidige kosten die je betaalt voor je stroom, of het verbruik waar je voor zorgt? Je kunt daarvoor gebruik maken van je jaarafrekening, mits je die hebt natuurlijk. Indien je voor het eerst stroom gaat afnemen en je de energiekosten wilt berekenen kun je gebruik maken van het landelijk gemiddelde. Een enkele persoon verbruikt bijvoorbeeld zo’n 2.400 kWh aan stroom, indien je thuis met meerdere personen bent zal dat aantal verder oplopen.

Je kunt de energiekosten berekenen door uit te gaan van het verbruik per jaar. We betalen de energie over het algemeen maandelijks op basis van een voorschot, de echte afrekening vindt jaarlijks plaats. Je betaalt iedere maand een bepaald bedrag om aan het eind van het jaar niet geconfronteerd te worden met een groot bedrag dat je dient af te rekenen. Betaal bij voorkeur iets teveel aan voorschot. Je krijgt aan het eind van het jaar dan geld terug, in plaats van dat je moet bijbetalen. Je kunt de energiekosten berekenen om na te gaan hoe je voor een voorschot zorgt dat net iets te hoog ligt.

Zoals aangegeven ligt het gemiddelde verbruik voor een 1-persoonshuishouden op zo’n 2.400 kWh per jaar. Op het moment dat je met 2 personen woont kun je dat niet zomaar verdubbelen, het gaat dan om zo’n 3.550 kWh per jaar. Dit loopt via 4.150 kWh, 4.750 kWh en 5.350 kWh bij 5 personen uiteindelijk op naar 5.450 kWh per jaar wanneer je met 6 personen woont. De stijging wordt steeds minder sterk, omdat je samen gebruik kunt maken van de verlichting en de kosten daarvoor dus niet (veel) verder oplopen. Wil je de energiekosten berekenen voor een groter gezin? Dan ligt het verbruik per persoon dus lager dan wanneer je alleen woont.

Gemiddeld verbruik gas

Dat geldt in grote mate ook voor gas, op het moment dat je die energiekosten wilt berekenen. Het is daarvoor echter verstandig om aan te geven hoe je woning er qua type uitziet. Op het moment dat je gebruik maakt van een appartement of een flat is de kans groot dat je voldoende hebt aan zo’n 1.050 m3 per jaar. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je bent ingeklemd tussen andere woningen, die zorgen voor isolatie en zelf mogelijk ook warmte afnemen. Wil je de energiekosten berekenen voor een tussenwoning of een hoekwoning? Houd dan rekening met zo’n 1.450 of 1.750 m3 aan gas. Een 2 onder 1 kap woning verbruikt gemiddeld 1.850 m3 per jaar en wanneer je een vrijstaande woning hebt dien je rekening te houden met 2.450 m3. Des te groter de woning en des te meer vrijheid er bestaat ten opzichte van de buitenlucht, des te hoger de kosten voor het gas uit zullen vallen. Je kunt wat dat betreft de energiekosten berekenen voor het gas door rekening te houden met het type woning dat je bewoont.

Het gaat in dit geval uiteraard om het gemiddelde verbruik aan gas, met name nieuwe appartementen en woningen zijn over het algemeen op een heel energiezuinige wijze uitgevoerd. Is er sprake van dubbelglas en goede isolatie van zowel de vloer als het dak? Dan kun je lagere energiekosten berekenen, de kans is immers groot dat je minder m3 nodig hebt om de woning warm te houden. Je kunt wat dat betreft het best de energiekosten berekenen door uit te gaan van je persoonlijke verbruik op basis van de vorige jaarafrekening. Indien je die niet hebt en je wilt de energiekosten berekenen is het verstandig om wat aan de hoge kant te gaan zitten met je voorschot. Je voorkomt op die manier dat je aan het eind van het jaar dient bij te betalen.

Energiekosten berekenen stroom

Wil je de energiekosten berekenen voor stroom en ben je benieuwd waar je rekening mee dient te houden? We zetten de verschillende kostenposten voor je op een rij:

  • Leveringstarief + energiebelasting
  • Heffingskorting
  • Netbeheerkosten
  • Vastrecht

Stel dat je kWh prijs van €0,226 betaalt (leveringstarief + energiebelasting) en je maandelijks 296 kWh gebruikt. In dat geval betaal je maandelijks €60,79 aan daadwerkelijke kosten voor de stroom die je afneemt. Je kunt de energiekosten berekenen door daarnaast uit te gaan van bijvoorbeeld de heffingskorting, die €31,44 per maand bedraagt. Dit bedrag mag je er vanaf trekken, aan de andere kant dien je er €20,01 voor de netbeheerkosten bij op te tellen, net als €3,25 voor het vastrecht. Er ontstaat op die manier een kostenpost van €52,61 per maand aan stroom.

Wil je de energiekosten berekenen? Dan kun je gebruik maken van de gegevens van de energieleverancier of je huidige jaarafrekening. Houd er rekening mee dat de kosten voor de levering en het vastrecht per leverancier verschillen. Het bedrag aan netbeheerkosten hangt af van de locatie in Nederland waar je woont, de heffingskorting krijgen we allemaal en levert een belangrijk voordeel op.

Je kunt op die manier online de energiekosten berekenen en nagaan wat je aan kosten dient te betalen op basis van de hoeveelheid energie die je afneemt. Het is de moeite waard om over te stappen naar een energieleverancier die je de laagste kosten oplevert. Je kunt de energiekosten berekenen om een vergelijking tussen de verschillende leveranciers te maken, of om ervoor te zorgen dat je een beeld krijgt van het voorschot dat je het best kunt betalen. Het is uiteraard niet verplicht om je voorschot gelijk te maken aan de maandelijkse kosten, je kunt de energiekosten berekenen en een hoger of juist een lager voorschot kiezen. Bij een hoger voorschot krijg je aan het eind van het jaar geld terug, bij een lager voorschot dien je er rekening mee te houden dat je bij dient te betalen.

Energiekosten berekenen gas

Je kunt daarnaast ook de energiekosten berekenen voor het gas dat je afneemt. In dat geval zijn het de volgende factoren die een rol spelen:

  • Leveringstarief + regiotoeslag + overheidsheffingen
  • Netbeheerkosten
  • Vastrecht

Zoals je merkt kun je op min of meer dezelfde manier de energiekosten berekenen voor gas. In dit geval is er echter sprake van een regiotoeslag, op basis van de plaats in Nederland waar je woont. Het gas dient door buizen te worden aangeleverd. Des te langer de afstand is die het gas naar je woning moet afleggen, des te hoger ook de kosten die je daarvoor betaalt. Je kunt online je energiekosten berekenen om na te gaan welke leverancier je het laagste leveringstarief aanbiedt of waar je het laagste vastrecht betaalt, de andere kosten staan vast.

Stel dat je €0,3694 per m3 aan gas betaalt en daar een regiotoeslag van €0,0035 en een overheidsheffing van €0,2402 bij komen. Je betaalt in dat geval €0,6131 per m3, wat bij 121 m3 per maand een kostenpost van €74,19 oplevert. Vervolgens dien je daar de netbeheerkosten van €13,39 per maand en het vastrecht van €3,75 per maand bij op te tellen. Je komt dan tot een totale kostenpost van €91,33 per maand. Je kunt op die manier online je energiekosten berekenen voor zowel gas als voor stroom, zodat je daar een goed beeld van krijgt.

kWh prijs

De kWh prijs is van grote invloed op de jaarlijkse kosten voor energie die je maakt. Dat heeft te maken met het feit dat je betaalt per kWh aan stroom die je afneemt. Verbruik je een hoge hoeveelheid stroom? Dan liggen de kosten hoger dan wanneer je daar op een meer zuinige manier mee omgaat. De kWh prijs verschilt per energieleverancier, al is het daarnaast ook van belang om bijvoorbeeld naar de kosten voor het vastrecht te kijken. Wat dat betreft is het verstandig om je niet blind te staren op de kosten per kWh, maar de totale kosten te vergelijken.

We kennen de kWh prijs als de prijs voor elektriciteit. Een kWh is de eenheid voor energie waarin we deze afnemen. Afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt heb je meer of minder kWh nodig om er een langere tijd gebruik van te maken. Indien je merkt dat je een relatief hoge kWh prijs betaalt is het verstandig om over te stappen naar een andere energieleverancier. Uiteraard kun je daarbij gebruik maken van de gemiddelde kosten per kWh. Betaal je meer dan dat? Dan is de kans groot dat er een goedkopere energieleverancier beschikbaar is.

Houd er echter rekening mee dat je naast de kWh prijs ook de vaste kosten dient te vergelijken. Indien je relatief weinig energie verbruikt is een hoge kWh prijs en een laag vastrecht interessant, terwijl je bij een hoger verbruik wellicht meer voordeel hebt bij een lage prijs per kWh en een hoger vastrecht. Tenslotte kun je rekening houden met de energiebelasting en de btw die we in Nederland betalen. Aan de andere kant is er sprake van een heffingskorting, waardoor je nauwelijks belasting betaalt over de energie die je afneemt.

kWh prijs: kosten van elektriciteit

We drukken de prijs van elektriciteit uit als de kWh prijs, daarnaast rekenen we in Nederland met een prijs per kubieke meter gas voor het gas dat we afnemen. Milieu Centraal houdt de gemiddelde prijzen bij en kan op die manier een beeld schetsen van je huidige kosten ten opzichte van wat de rest van Nederland betaalt. Het is verstandig om de kWh prijs goed in de gaten te houden en deze te vergelijken met je eigen contract. Op het moment dat de prijs die je zelf betaalt op begint te lopen is het verstandig om actie te ondernemen.

Milieu Centraal gaat bij het berekenen van de gemiddelde kWh prijs uit van de situatie in januari en juli van een jaar, om een vast punt in het jaar te kunnen gebruiken. Houd er rekening mee dat het alleen gaat om de kWh prijs, je dient daar vervolgens de kosten voor de levering en voor het vastrecht bij op te tellen. Verder betalen we in Nederland energiebelasting en is er sprake van Btw. Het is daarom verstandig om niet zomaar de prijs per kWh tussen energieleveranciers met elkaar te vergelijken, je kunt beter zorgen voor een vergelijking van de totale kosten.

Het is mogelijk om de kWh prijs op basis van één tarief te laten berekenen, of gebruik te maken van een dubbeltarief. In het eerste geval is er sprake van een enkele meter, die dag en nacht bij zal houden hoeveel energie je verbruikt. Heb je een dubbele meter of wil je die laten plaatsen? In dat geval geldt er een andere kWh prijs voor de piekuren en de daluren. Overdag is er sprake van piekuren, tijdens de nacht is er sprake van daluren. Over het algemeen ligt de prijs overdag iets hoger dan het gemiddelde, die voor de nacht ligt er iets onder. Verbruik je ‘s nachts veel van de energie, bijvoorbeeld omdat je er overdag niet aan toekomt? In dat geval is het de moeite waard om gebruik te maken van een energiecontract met een dubbel tarief. Je hebt op basis van de kWh prijs voor de nachtelijke uren de mogelijkheid om op de kosten te besparen, zodat je een scherper tarief betaalt. Houd er aan de andere kant rekening mee dat de aansluitkosten en de huur voor de elektriciteitsmeter wat hoger liggen wanneer je een dubbele meter gebruikt, waardoor er een deel van het voordeel van een lagere kWh prijs verloren gaat.

Gemiddelde kosten per kWh

Benieuwd naar de gemiddelde kosten per kWh, de gemiddelde kWh prijs die we in Nederland betalen? Voor grijze stroom geldt er in 2014/2015 een gemiddelde prijs van €0,23. Het is de moeite waard om na te gaan of je zelf ook dit tarief betaalt, of dat je eronder of erboven zit. Indien je minder betaalt is er natuurlijk niets aan de hand, mits ook je vastrecht niet zeer hoog is. Betaal je meer dan €0,23 als kWh prijs? Dan is het de moeite waard om op zoek te gaan naar een meer voordelige energieleverancier, of in ieder geval zeker te stellen dat je een laag vastrecht betaalt.

De opbouw van de kWh prijs zit als volgt in elkaar: €0,07 voor de stroom, €0,035 voor de Btw en €0,12 voor de energiebelasting. Je ziet wat dat betreft dat we iets minder dan een derde aan de daadwerkelijke stroom betalen, de rest van de kWh prijs gaat op aan belasting. Wat dat betreft is er sprake van een behoorlijke belastingdruk, al staat daar aan de andere kant de heffingskorting tegenover waar we in Nederland allemaal gebruik van kunnen maken.

Binnen de energiebelasting die een belangrijke rol speelt binnen de kWh prijs is er onder andere sprake van een opslag duurzame energie. Deze opslag zorgt ervoor dat we in Nederland allemaal een klein bedrag aan belasting betalen, in ruil waarvoor de overheid subsidies uit kan delen aan bedrijven die op een duurzame wijze energie opwekken. Wat dat betreft betalen we vanuit de kWh prijs allemaal mee aan een meer duurzame energievoorziening. Uiteraard kun je daar zelf een schep bovenop doen door zonne-energie op te gaan wekken of gebruik te maken van bijvoorbeeld een windmolen.

kWh prijs en vaste kosten

Het is ondanks de verschillen in de kWh prijs van belang om je daar niet blind op te staren, de energieleverancier hebben meer mogelijkheden om de totale kosten in rekening te brengen. Het is bijvoorbeeld van belang om goed op het vastrecht te letten. Dit zijn kosten die je betaalt voor de aansluiting die je hebt zitten. Je betaalt meer kosten naarmate de aansluiting groter is, al zijn er ook binnen dezelfde aansluitingen verschillen tussen de diverse energieleveranciers. Een hoge kWh prijs in combinatie met een laag vastrecht kan wat dat betreft in theorie goedkoper zijn dan een lagere prijs per kWh in combinatie met een hoog vastrecht.

Je kunt op je jaarafrekening nagaan wat het vastrecht is dat je betaalt, naast de kWh prijs die je energieleverancier je in rekening brengt. Bovendien kun je dit nagaan op het moment dat je online een vergelijking maakt, binnen de specificatie van de kosten. Het is daarom van belang om je (geschatte) verbruik per jaar op te geven. Het is op basis daarvan mogelijk om na te gaan of een lage kWh prijs de hogere kosten voor het vastrecht teniet kan doen, of dat je beter naar een andere energieleverancier over kunt stappen.

Op de vaste kosten voor je energie kun je besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier, net als wanneer je op zoek bent naar een lagere kWh prijs. De kosten voor de levering kun je helaas niet drukken, het is de netbeheerder dat daar op basis van je locatie een bedrag voor in rekening brengt. Het heeft bovendien geen zin om minder energie te verbruiken, je kunt op die manier alleen de kWh prijs per eenheid uitsparen. Dankzij de energiebelastingen zal je een flinke besparing kunnen realiseren, vooral wanneer je overstapt naar een voordelige energieleverancier die je daar nauwelijks kosten voor in rekening brengt.

Energiebelasting en btw over de kWh prijs

We betalen in Nederland energiebelasting en btw over de kWh prijs. Met name de energiebelasting is fors, het gaat om €0,12 binnen de €0,23 die we in 2014/2015 gemiddeld betalen. Dat betekent dat meer dan de helft van het bedrag opgaat aan belasting, waar ook de opslag duurzame energie onderdeel van uitmaakt. Daarnaast is er sprake van €0,035 btw per kWh. Het is helaas niet mogelijk om te besparen op de energiebelasting binnen de kWh prijs. Uiteraard neemt de totale belasting die je betaalt wel af wanneer je minder kWh aan energie verbruikt, waardoor het verstandig is om daar zuinig mee om te gaan.

Aan de andere kant ontvangen we in Nederland allemaal een heffingskorting. Deze korting wordt door de overheid vastgesteld en bedraagt een paar honderd euro. Dankzij de heffingskorting betalen we in Nederland nauwelijks belasting over de energie die we afnemen. Het is verstandig om zowel de kWh prijs, de energiebelasting, het vastrecht als de heffingskorting mee te nemen op het moment dat je een vergelijking maakt. Voorkom dat je je blind staart op de kWh prijs, aangezien de laagste prijs per eenheid je niet altijd het beste energiecontract hoeft op te leveren.

Energieprijzen vergelijken

Wil je de energieprijzen vergelijken en ben je benieuwd hoe je dat het best aan kunt pakken? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij en geven je aan wat erbij komt kijken. Je kunt in slechts een paar minuten de energieprijzen vergelijken, waardoor je in heel korte tijd gemakkelijk een flink bedrag kunt besparen. Een gemiddeld gezin dat nog niet eerder een overstap maakte in in staat om zo’n €300 per jaar te besparen, door alleen de energieprijzen op een rij te zetten. Je kunt gewoon online de energieprijzen vergelijken, waardoor je er de deur niet voor uit hoeft. Je kunt uiteraard je huidige gegevens invullen, of gebruik maken van de gemiddelden die er beschikbaar zijn. Ga je voor het eerst een woning kopen of geef je de huidige gegevens liever niet door? Geen probleem, je kunt haast anoniem de energieprijzen vergelijken, zodat je toch een goed beeld krijgt van de mogelijkheden. Dankzij de geschetste besparing betaal je voortaan niet langer teveel voor de stroom en het gas dat je afneemt.

Uiteraard kun je online je energieprijzen vergelijken door enkele gegevens in te voeren, met betrekking tot het verbruik of een schatting daarvan. Je dient deze gegevens in te voeren om in jouw specifieke situatie te bepalen wat de meest voordelige energieleverancier is. Vervolgens kun je eenvoudig geld besparen door de energieprijzen te vergelijken, het is niet nodig om minder energie te gaan verbruiken of zelf energie op te wekken met zonnepanelen. De energieprijzen vergelijken is voldoende, dankzij de rol van de ACM kun je rekenen op een eerlijke vergelijking waarbij alle leveranciers netjes op een rij komen te staan. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet er onder andere op toe dat de verschillende vergelijkers eerlijke informatie laten zien en je als consument daadwerkelijk helpen om een zo goed mogelijke deal te sluiten. In het geval van energieprijzen vergelijken betekent dit dat je een lage prijs betaalt voor de stroom en het gas dat je af wenst te nemen. Je kunt online de energieprijzen vergelijken om de goedkoopste energieleverancier te vinden. Stroom is stroom en gas is gas, waardoor het de moeite waard is om de kosten voor deze vormen van energie zo ver mogelijk omlaag te brengen.

Energieprijzen vergelijken met enkele gegevens

Je kunt online de energieprijzen vergelijken door gebruik te maken van slechts enkele gegevens. Het gaat in eerste instantie bijvoorbeeld om je adres. Het is van belang om in ieder geval je postcode door te nemen, je kunt daar eventueel je huisnummer en een toevoeging bij doen. Het is niet nodig om je straatnaam in te voeren of aan te geven op welk adres je precies weet, de straat is in principe voldoende. Door deze gegevens door te geven kun je de energieprijzen vergelijken in jouw specifieke situatie, de leveringskosten liggen in bepaalde gebieden in Nederland hoger dan in andere gebieden. Dit heeft onder andere te maken met de afstand tot aan het punt waar de energie het land binnenkomt of waar we het uit de grond halen.

Ten tweede is het verstandig om aan te geven bij welke energieleverancier je op dit moment zit. Je kunt dan niet alleen de energieprijzen vergelijken, je kunt er daarnaast voor zorgen dat je een mogelijke besparing ten opzichte van je huidige contract ontdekt. Heb je nog geen leverancier, of wil je die liever niet opgeven? Geen probleem, je kunt dan de energieprijzen vergelijken en uitgaan van de verschillen binnen de markt die er beschikbaar zijn om geld te besparen.

Ten derde kun je aangeven wat je jaarlijkse verbruik is. Wil je de energieprijzen vergelijken en heb je al een jaarafrekening voor je liggen? Dan kun je die gebruiken om de gegevens voor stroom en/of gas in te voeren. Ga je voor het eerst energie afnemen of kun je de jaarafrekening even niet vinden? Je kunt aangeven in welk type huis je woont en met hoeveel personen je daar verblijft. Je kunt op basis daarvan de energieprijzen vergelijken, aan de hand van het gemiddelde verbruik in Nederland. Zorg voor een zo goed mogelijke schatting, om de variabelen zoals vastrecht en leveringskosten goed te kunnen schatten.

Maximaal besparen door energie te vergelijken

Je kunt eenvoudig geld besparen door de energieprijzen te vergelijken, het is voor veel gezinnen een gemakkelijke methode om tot €300 per jaar te besparen. De stroom is altijd van dezelfde kwaliteit en ook bij het gas is er geen sprake van verschillen. In plaats daarvan is energie altijd dezelfde energie, het enige verschil is de mate van ‘groenheid’. Een aantal leveranciers levert uitsluitend groene energie, je kunt de energieprijzen vergelijken van die leveranciers om na te gaan of je daar een besparing kunt realiseren.

Veel van de vergelijkers op het gebied van energie laten je de energieprijzen vergelijken en geven meteen aan wat de leveranciers zijn waarbij je honderden euro’s per jaar kunt besparen. De verschillen zijn groot, een overstap kan je gemakkelijk enkele tientjes per maand opleveren. Dat betekent dat je iedere paar maanden een extra keer uit eten kunt, of dat je de mogelijkheid hebt om toch weer rond te komen. Wil je de energieprijzen vergelijken of ben je benieuwd welk voordeel je dat op kan leveren? De grootste verschillen zijn gebaseerd op de scherpe aanbiedingen; ook jij kunt waarschijnlijk gebruik maken van een aantrekkelijke welkomstkorting.

Hoe werkt het overstappen na energieprijzen vergelijken?

Benieuwd hoe het overstappen zelf in z’n werk zal gaan? Er is doorgaans sprake van 5 verschillende stappen, die je gemakkelijk kunt doorlopen. Je kunt in eerste instantie online de energieprijzen vergelijken en overstappen, door aan te geven dat je graag gebruik wilt maken van een nieuw energiecontract. Je kunt je daarvoor online aanmelden, door een aantal persoonlijke gegevens in te voeren. Vervolgens heb je standaard 14 dagen bedenktijd, net als bij andere online aankopen die je doet. Besluit je binnen die periode na het vergelijken van de energieprijzen om het toch niet te doen? Geen probleem, je kunt opnieuw de energieprijzen vergelijken, of gebruik blijven maken van het contract dat je al hebt. De derde stap bestaat uit het opzeggen van je oude contract, iets dat je gelukkig niet zelf hoeft te doen. Het is in plaats daarvan voldoende om de nieuwe energieleverancier aan te geven per wanneer je geen gebruik meer wenst te maken van het oude contract. Je energieleverancier zorgt voor de opzegging, zodat je naadloos kunt overstappen. Vervolgens kun je de meterstanden doorgeven aan je oude leverancier, om aan te geven hoeveel energie je verbruikt hebt en hoe de afrekening eruit dient te zien. Je oude leverancier zorgt voor een nette afrekening, op basis van een bijbetaling of een teruggave van gemaakte kosten. Heb je de verschillende stappen doorlopen? Dan ben je overgestapt naar een nieuwe energieleverancier. De energieprijzen vergelijken is wat dat betreft heel eenvoudig, vervolgens zorg je er stap voor stap voor dat je de overstap kunt maken.

De energieprijzen vergelijken zelf kun je doen in 4 verschillende stappen. Het is allereerst van belang om je postcode in te voeren, eventueel in combinatie met je huisnummer. Het is voor de vergelijker op die manier mogelijk om na te gaan wat de leveringskosten tot aan jouw regio zijn, die verschillen in Nederland namelijk. Vervolgens kun je je huidige leverancier aangeven (of dit leeg laten), zodat je een vergelijking kunt maken ten opzichte van de huidige situatie. Je kunt de energieprijzen vergelijken en nagaan wat de besparing oplevert, zodat je een goed beeld krijgt van je budget. Tenslotte kies je het type woning waar je in woont of waar je in gaat wonen en het aantal personen waarmee je dat doet. Ken je je huidige verbruik op basis van een jaarafrekening? Dan kun je de energieprijzen vergelijken door gebruik te maken van die gegevens.

Energieprijzen vergelijken voor goedkoopste energieleverancier

Je kunt op die manier heel eenvoudig online de energieprijzen vergelijken en ervoor zorgen dat je niet langer teveel betaalt voor je energie. Een groot deel van de Nederlandse gezinnen maakt relatief hoge kosten, terwijl dat dankzij met name de online leveranciers allang niet meer nodig is. Zij houden de kosten laag en zorgen er daarmee voor dat je een scherp tarief betaalt. Bovendien heb je de mogelijkheid om veel van je zaken online te regelen, via een online portal. Je kunt wat dat betreft online de energieprijzen vergelijken, om er daarnaast voor te zorgen dat je gebruik maakt van een energieleverancier met een handige online service.

Vind je het van belang dat je gebruik maakt van de goedkoopste energieleverancier? Het is dan van belang om online de energieprijzen te vergelijken en dat bovendien regelmatig te blijven doen. Zorg ervoor dat je elk jaar een vergelijking maakt, zodat je nooit teveel gaat betalen. Het tweede jaar (of het eerste jaar na de contractperiode) is vaak een stuk duurder, dus zorg ervoor dat je tegen die tijd weer overstapt. Je kunt dan opnieuw online de energieprijzen vergelijken en ervoor zorgen dat je gebruik kunt maken van een andere korting of een aanbieding die er beschikbaar is.

Gasprijzen

De gasprijzen verschillen van jaar tot jaar, het is de moeite waard om deze in te gaten te houden wanneer je een goedkoop energiecontract af wilt sluiten. Wil je gebruik maken van een energiecontrast met een vaste gasprijs voor één of meerdere jaren, of heb je het idee dat de gasprijzen zullen dalen en wens je juist wat meer flexibiliteit? Je kunt zelf aangeven waar je voorkeur naar uitgaat, of online een vergelijking maken tussen de diverse gasprijzen. Je zorgt er op die manier voor dat je een scherp tarief betaalt, op basis waarvan je de energie af kunt nemen.

Het is met betrekking tot de gasprijzen onder andere de moeite waard om de recente ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Probeer goed te kijken naar de koers van de gasprijzen van de laatste tijd en probeer er de vinger op te leggen waar een stijging of een daling vandaan komt. Veel van ons gas is bijvoorbeeld afkomstig uit Rusland. Zodra het in de regio met Oekraïne onrustig wordt zal je zien dat de gasprijs op begint te lopen. Dat heeft vooral te maken met een gebrek aan aanbod, waardoor de vraag ertoe leidt dat de tarieven oplopen. Aan de andere kant zorgt een rustige periode in het gebied ervoor dat de gasprijzen wat af zullen nemen. Nederland heeft zelf ook gas ter beschikking, al maken we daar over het algemeen steeds minder gebruik van.

Verder is het met betrekking tot de gasprijzen de moeite waard om deze bij de verschillende energieleveranciers goed met elkaar te vergelijken. De kans is groot dat je tot honderden euro’s per jaar kunt besparen, op basis van hetzelfde verbruik. Dit heeft onder andere te maken met een korting die je krijgt bij overstappen, uiteraard op basis van een handige overstapservice. Dat betekent dat je zelf alleen de verschillende gasprijzen met elkaar hoeft te vergelijken, het is vervolgens voldoende om het bedrijf van je keuze aan te geven dat je over wilt stappen. De energieleverancier maakt alles dan voor je in orde, zodat je daar zelf zo min mogelijk omkijken naar hebt en je toch een lagere gasprijs gaat betalen.

Recente ontwikkelingen gasprijzen

Het is met het oog op de gasprijzen onder andere de moeite waard om de recente ontwikkelingen in de gaten te houden. In 2015 zijn de prijzen voor het gas bijvoorbeeld licht gedaald. Dat heeft vooral te maken met het trage economische herstel van de laatste tijd. Wereldwijd is er nog ruim voldoende aanbod van gas, terwijl de vraag aan de andere kant (nog) niet zo hoog is. De economie herstelt zich slechts mondjesmaat, waardoor de grote bedrijven nog niet de grote hoeveelheden afnemen zoals ze dat voor de crisis deden. Als het gevolg daarvan kan er een overschat op de markt voor gas ontstaan. Dat leidt ertoe dat de gasprijzen afnemen, aangezien aanbieders er alles aan doen om hun gas aan de man te brengen. Ze laten de prijzen dalen, waardoor je daar ook als consument op een heel eenvoudige wijze van kunt profiteren.

De gasprijzen hangen daarnaast sterk af van de olieprijzen, aangezien er sprake is van een onderlinge koppeling. Op het moment dat de olieprijzen afnemen zal je daarom zien dat ook de prijs voor gas terugloopt. We hebben in Nederland ook gas in de grond zitten, waar we minder aan kunnen verdienen op het moment dat de prijs laag ligt. Je kunt wat dat betreft de vraag naar olie en de bijbehorende prijs in de gaten houden, het gas is er een goede afgeleide van. Zodra de olieprijs weer op begint te lopen en ook de economie aan begint te trekken is de kans groot dat de gasprijzen ook weer wat omhoog zullen gaan. Het is uiteraard verstandig om voor die tijd in ieder geval een vast contract af te sluiten. Je zorgt er daarmee voor dat je geen last zal hebben van de stijgende prijzen, terwijl je nu mogelijk hebt kunnen profiteren van de lage tarieven.

Eerdere ontwikkelingen van de gasprijs

Het is met het oog op de gasprijzen ook interessant om de eerdere ontwikkelingen mee te nemen en een beeld te schetsen van de toekomst. Dat laatste is echter lastig, omdat er niemand een glazen bol heeft om de toekomst te voorspellen. We kunnen ons wat dat betreft het best richten op het verleden, daar kunnen we in ieder geval van zeggen wat er gebeurt is. Aan de hand van die ontwikkelingen is het mogelijk om ook de gasprijzen voor de toekomst te voorspellen, zodat we een beeld krijgen van hoe de markt zich waarschijnlijk zal ontwikkelen.

In de periode tussen 2010 en 2014 heeft de gasprijs een flinke daling laten zien. Dat heeft vooral te maken gehad met de daling van de olieprijzen. Dit zorgde ervoor dat de energieleveranciers de gasprijzen in 2010 massaal omlaag moeste brengen. Tussen 2011 en 2012 zijn de prijzen weer wat opgelopen, al heeft er sinds 2013 vervolgens weer een daling plaatsgevonden. Wat dat betreft is er de laatste jaren nog niet echt sprake van een duidelijke trend. Zelfs bij stijgende prijzen is het de moeite waard om de verschillende energieleveranciers te vergelijken, je krijgt op die manier een goed beeld van de mogelijkheden om toch te besparen.

Gasprijzen vergelijken

Wil je de gasprijzen vergelijken en ben je benieuwd hoe je dat het best aan kunt pakken? Het is in ieder geval altijd van belang om eerst je eigen situatie goed in kaart te brengen. Wat betaal je op dit moment voor gas en is er sprake van een vaste prijs of een variabel tarief binnen je energiecontract? Verwacht je dat de prijs gaat stijgen, of gaat deze dalen en wil je daarvan profiteren? Bepaal in hoeverre je huidige energiecontract een goede keuze vormt, voordat je kijkt naar de gasprijzen bij de andere leveranciers.

Indien je het idee hebt dat de gasprijzen bij andere leveranciers lager liggen is het de moeite waard om over te stappen, je zorgt er daarmee immers voor dat je geld kunt besparen. Je kunt er dan voor kiezen om een online vergelijking te starten, op basis van je huidige en de mogelijke nieuwe situatie. Veel mensen die de gasprijzen vergelijken kunnen gemakkelijk een paar honderd euro per jaar besparen. Dat heeft deels te maken met de lagere prijzen voor het gas, in andere gevallen is er sprake van een lager vastrecht of is er een flinke korting beschikbaar voor iedereen die overstapt.

Korting bij overstappen energieleverancier

Met name de korting bij het overstappen zorgt ervoor dat het in veel gevallen de moeite waard is om gebruik te maken van een andere energieleverancier voor gas. De verschillende energieleveranciers proberen doorlopend nieuwe klanten aan te trekken, door te stunten met de tarieven. Het is uiteraard nog altijd hetzelfde gas dat je ontvangt, waar je een scherpe prijs voor betaalt. Dankzij een eenmalige korting bij overstappen kun je echter gemakkelijk besparen. Je kunt de korting gebruiken om de gasprijzen als het ware omlaag te brengen, de korting zorgt ervoor dat je energierekening beduidend lager uit zal vallen.

Houd er rekening mee dat de korting bij overstappen over het algemeen alleen het eerste jaar de gasprijzen omlaag zal brengen, de kans is groot dat de kosten het tweede jaar juist hoger komen te liggen. Zodra je eenmaal een keer bent overgestapt naar een andere energieleverancier is het wat dat betreft van belang om dat ieder jaar te blijven doen. Je zorgt er op die manier voor dat je een scherp tarief blijft betalen. Bovendien kun je de gasprijzen volgend jaar opnieuw drukken, door opnieuw gebruik te maken van een korting bij overstappen: beschikbaar bij een andere energieleverancier.

Hulp bij overstappen naar lagere gasprijzen

Kom je lagere gasprijzen tegen bij een andere energieleverancier en wil je graag overstappen, maar weet je niet goed hoe dat in z’n werk gaat? Het is gemakkelijker dan veel mensen denken, je hoeft er nauwelijks iets voor te doen. Het is voldoende om je huidige gasprijzen te vergelijken met de aanbiedingen die er online beschikbaar zijn. Zodra je een scherpe aanbieding tegenkomt kun je je aanmelden bij de energieleverancier. Deze zorgt ervoor dat je een overzicht van de kosten ontvangt, zodat je op basis daarvan de beslissing kunt nemen. Je hoeft alleen nog maar aan te geven per welke datum je graag wilt overstappen.

Uiteraard neemt de energieleverancier zoveel mogelijk werk voor je uit handen, zodat het voldoende is om aan te geven dat je graag van je huidige contract af wilt. De leverancier met de lagere gasprijzen maakt het papierwerk voor je in orde en houdt rekening met een eventuele opzegtermijn. Vervolgens stap je naadloos over, je komt geen moment zonder gas (of stroom) te zitten. In plaats daarvan gaat de levering gewoon door. Dankzij de lagere gasprijzen betaal je aan het eind van het jaar een lager bedrag, verder merk je er niets van dat je de overstap maakt.