Gasprijzen

De gasprijzen verschillen van jaar tot jaar, het is de moeite waard om deze in te gaten te houden wanneer je een goedkoop energiecontract af wilt sluiten. Wil je gebruik maken van een energiecontrast met een vaste gasprijs voor één of meerdere jaren, of heb je het idee dat de gasprijzen zullen dalen en wens je juist wat meer flexibiliteit? Je kunt zelf aangeven waar je voorkeur naar uitgaat, of online een vergelijking maken tussen de diverse gasprijzen. Je zorgt er op die manier voor dat je een scherp tarief betaalt, op basis waarvan je de energie af kunt nemen.

Het is met betrekking tot de gasprijzen onder andere de moeite waard om de recente ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Probeer goed te kijken naar de koers van de gasprijzen van de laatste tijd en probeer er de vinger op te leggen waar een stijging of een daling vandaan komt. Veel van ons gas is bijvoorbeeld afkomstig uit Rusland. Zodra het in de regio met Oekraïne onrustig wordt zal je zien dat de gasprijs op begint te lopen. Dat heeft vooral te maken met een gebrek aan aanbod, waardoor de vraag ertoe leidt dat de tarieven oplopen. Aan de andere kant zorgt een rustige periode in het gebied ervoor dat de gasprijzen wat af zullen nemen. Nederland heeft zelf ook gas ter beschikking, al maken we daar over het algemeen steeds minder gebruik van.

Verder is het met betrekking tot de gasprijzen de moeite waard om deze bij de verschillende energieleveranciers goed met elkaar te vergelijken. De kans is groot dat je tot honderden euro’s per jaar kunt besparen, op basis van hetzelfde verbruik. Dit heeft onder andere te maken met een korting die je krijgt bij overstappen, uiteraard op basis van een handige overstapservice. Dat betekent dat je zelf alleen de verschillende gasprijzen met elkaar hoeft te vergelijken, het is vervolgens voldoende om het bedrijf van je keuze aan te geven dat je over wilt stappen. De energieleverancier maakt alles dan voor je in orde, zodat je daar zelf zo min mogelijk omkijken naar hebt en je toch een lagere gasprijs gaat betalen.

Recente ontwikkelingen gasprijzen

Het is met het oog op de gasprijzen onder andere de moeite waard om de recente ontwikkelingen in de gaten te houden. In 2015 zijn de prijzen voor het gas bijvoorbeeld licht gedaald. Dat heeft vooral te maken met het trage economische herstel van de laatste tijd. Wereldwijd is er nog ruim voldoende aanbod van gas, terwijl de vraag aan de andere kant (nog) niet zo hoog is. De economie herstelt zich slechts mondjesmaat, waardoor de grote bedrijven nog niet de grote hoeveelheden afnemen zoals ze dat voor de crisis deden. Als het gevolg daarvan kan er een overschat op de markt voor gas ontstaan. Dat leidt ertoe dat de gasprijzen afnemen, aangezien aanbieders er alles aan doen om hun gas aan de man te brengen. Ze laten de prijzen dalen, waardoor je daar ook als consument op een heel eenvoudige wijze van kunt profiteren.

De gasprijzen hangen daarnaast sterk af van de olieprijzen, aangezien er sprake is van een onderlinge koppeling. Op het moment dat de olieprijzen afnemen zal je daarom zien dat ook de prijs voor gas terugloopt. We hebben in Nederland ook gas in de grond zitten, waar we minder aan kunnen verdienen op het moment dat de prijs laag ligt. Je kunt wat dat betreft de vraag naar olie en de bijbehorende prijs in de gaten houden, het gas is er een goede afgeleide van. Zodra de olieprijs weer op begint te lopen en ook de economie aan begint te trekken is de kans groot dat de gasprijzen ook weer wat omhoog zullen gaan. Het is uiteraard verstandig om voor die tijd in ieder geval een vast contract af te sluiten. Je zorgt er daarmee voor dat je geen last zal hebben van de stijgende prijzen, terwijl je nu mogelijk hebt kunnen profiteren van de lage tarieven.

Eerdere ontwikkelingen van de gasprijs

Het is met het oog op de gasprijzen ook interessant om de eerdere ontwikkelingen mee te nemen en een beeld te schetsen van de toekomst. Dat laatste is echter lastig, omdat er niemand een glazen bol heeft om de toekomst te voorspellen. We kunnen ons wat dat betreft het best richten op het verleden, daar kunnen we in ieder geval van zeggen wat er gebeurt is. Aan de hand van die ontwikkelingen is het mogelijk om ook de gasprijzen voor de toekomst te voorspellen, zodat we een beeld krijgen van hoe de markt zich waarschijnlijk zal ontwikkelen.

In de periode tussen 2010 en 2014 heeft de gasprijs een flinke daling laten zien. Dat heeft vooral te maken gehad met de daling van de olieprijzen. Dit zorgde ervoor dat de energieleveranciers de gasprijzen in 2010 massaal omlaag moeste brengen. Tussen 2011 en 2012 zijn de prijzen weer wat opgelopen, al heeft er sinds 2013 vervolgens weer een daling plaatsgevonden. Wat dat betreft is er de laatste jaren nog niet echt sprake van een duidelijke trend. Zelfs bij stijgende prijzen is het de moeite waard om de verschillende energieleveranciers te vergelijken, je krijgt op die manier een goed beeld van de mogelijkheden om toch te besparen.

Gasprijzen vergelijken

Wil je de gasprijzen vergelijken en ben je benieuwd hoe je dat het best aan kunt pakken? Het is in ieder geval altijd van belang om eerst je eigen situatie goed in kaart te brengen. Wat betaal je op dit moment voor gas en is er sprake van een vaste prijs of een variabel tarief binnen je energiecontract? Verwacht je dat de prijs gaat stijgen, of gaat deze dalen en wil je daarvan profiteren? Bepaal in hoeverre je huidige energiecontract een goede keuze vormt, voordat je kijkt naar de gasprijzen bij de andere leveranciers.

Indien je het idee hebt dat de gasprijzen bij andere leveranciers lager liggen is het de moeite waard om over te stappen, je zorgt er daarmee immers voor dat je geld kunt besparen. Je kunt er dan voor kiezen om een online vergelijking te starten, op basis van je huidige en de mogelijke nieuwe situatie. Veel mensen die de gasprijzen vergelijken kunnen gemakkelijk een paar honderd euro per jaar besparen. Dat heeft deels te maken met de lagere prijzen voor het gas, in andere gevallen is er sprake van een lager vastrecht of is er een flinke korting beschikbaar voor iedereen die overstapt.

Korting bij overstappen energieleverancier

Met name de korting bij het overstappen zorgt ervoor dat het in veel gevallen de moeite waard is om gebruik te maken van een andere energieleverancier voor gas. De verschillende energieleveranciers proberen doorlopend nieuwe klanten aan te trekken, door te stunten met de tarieven. Het is uiteraard nog altijd hetzelfde gas dat je ontvangt, waar je een scherpe prijs voor betaalt. Dankzij een eenmalige korting bij overstappen kun je echter gemakkelijk besparen. Je kunt de korting gebruiken om de gasprijzen als het ware omlaag te brengen, de korting zorgt ervoor dat je energierekening beduidend lager uit zal vallen.

Houd er rekening mee dat de korting bij overstappen over het algemeen alleen het eerste jaar de gasprijzen omlaag zal brengen, de kans is groot dat de kosten het tweede jaar juist hoger komen te liggen. Zodra je eenmaal een keer bent overgestapt naar een andere energieleverancier is het wat dat betreft van belang om dat ieder jaar te blijven doen. Je zorgt er op die manier voor dat je een scherp tarief blijft betalen. Bovendien kun je de gasprijzen volgend jaar opnieuw drukken, door opnieuw gebruik te maken van een korting bij overstappen: beschikbaar bij een andere energieleverancier.

Hulp bij overstappen naar lagere gasprijzen

Kom je lagere gasprijzen tegen bij een andere energieleverancier en wil je graag overstappen, maar weet je niet goed hoe dat in z’n werk gaat? Het is gemakkelijker dan veel mensen denken, je hoeft er nauwelijks iets voor te doen. Het is voldoende om je huidige gasprijzen te vergelijken met de aanbiedingen die er online beschikbaar zijn. Zodra je een scherpe aanbieding tegenkomt kun je je aanmelden bij de energieleverancier. Deze zorgt ervoor dat je een overzicht van de kosten ontvangt, zodat je op basis daarvan de beslissing kunt nemen. Je hoeft alleen nog maar aan te geven per welke datum je graag wilt overstappen.

Uiteraard neemt de energieleverancier zoveel mogelijk werk voor je uit handen, zodat het voldoende is om aan te geven dat je graag van je huidige contract af wilt. De leverancier met de lagere gasprijzen maakt het papierwerk voor je in orde en houdt rekening met een eventuele opzegtermijn. Vervolgens stap je naadloos over, je komt geen moment zonder gas (of stroom) te zitten. In plaats daarvan gaat de levering gewoon door. Dankzij de lagere gasprijzen betaal je aan het eind van het jaar een lager bedrag, verder merk je er niets van dat je de overstap maakt.